Friday, February 12, 2016

studying in South Korea

 Kirjoitin aiemmin postauksen Koreaan vaihtariksi lähtemisestä, mutta itse korealaisesta koulusta mulla oli niin paljon sanottavaa että jätin sen ihan omaksi postauksekseen. Tässäpä se nyt vihdoin siis tulisi!Kerrataanpa ensin vähän - meikähän lähti siis lähes vuosi sitten neljäksi kuukaudeksi vaihtoon Busaniin, Etelä-Koreaan. Opiskelin Dongseo Universityssä ja varmasti muissa kouluissa voi asiat olla eri tavalla, mutta kerron nyt vähnä omia kokemuksiani koulunkäynnistä Koreassa.

Minähän en siis asunut asuntolassa, eli siltä shokilta vältyin, mutta pienoisena yllätyksenä koulun alkaessa oli miten meihin vaaleisiin tyttöihin suhtauduttiin. Orientaation jälkeen otettiin ryhmäkuva uusista vaihtareista ja minä ja ystäväni Riina koitettiin tietenkin paeta takariviin huonon tukkapäivän takia. Noh, ei se vissiin käyny päinsä, kutsu kävi että "MAIN MODELS!! COME HERE!" ja eteenhän sitä päädyttiin ja samalla koulun lehen kanteen.. Voin kertoa että oltiin tilanteesta vähintäänkin vaivaantuneita :'D Myöhemmin päädyin myös haastatteluun koulun sanomalehteen..Sirkuseläimiä...

Näissä on varmasti paljon eroja, mutta ainakin minun käsitykseni mukaan vaihtareista ei kyllä huolehdita samalla tarmolla, kuin meillä Suomessa. Tuutoreita ei ole ja järjestettyä ohjelmaakaan ei ollut kovin kummoisesti. Meille ei edes ilmoitettu mistään koulun tapahtumista, vaan saimme silloin tällöin yllättyä kampuksella meneillään olevista hulinoista.

Toki meidän koululla oli 'buddy program', mutta näitä buddyjä oli vain rajoitettu määrä, eli vain ensimmäisinä ilmoittautuneet vaihtarit sai oman kaverin. Tämäkin tapahtui vasta pari viikkoa koulun alkamisen jälkeen, joten itsehän sitä oli jo joutunut selvittämään tarvittavat asiat. Muutenkin iso osa korealaisista opiskelijoista oli mukana vain opintopisteiden takia, joten heitä ei välttämättä kiinnostanut oikeasti viettää aikaa vaihtareiden kanssa, vaan he kävivät vain pakollisissa tapaamisissa. Tosin poikkeuksiakin löytyi ja vaikka mulla ei omaa buddyä ollutkaan, päädyin muutamia kertoja hengailemaan näiden mukavien poikkeusten kanssa vapaa-ajalla. Riina ja buddynsä 'Sophien' kanssa. Homman nimihän oli se, että kaikki valitsi itse englanninkieliset nimensä ja sitten aina vaihteli niitä kyllästyttyään. "Mun nimi oli ennen tää, mut sit vaihoin tähän mut nyt tykkäänki tästä enemmän"

Muutenkin koulunkäynti on ihan erilaista kuin Suomessa. Opiskelijoille koulumenestys on kaikki kaikessa ja ennen koetta ei nukuta, vaan opiskellaan yötä myöten. Jopa opettajat kannustavat tällaiseen, mikä on todella omituista meille suomalaisille, kun meillä taas korostetaan unen tärkeyttä oppimisen kannalta. Kouluarvosanojen tärkeyden takia opiskelijat käyttävätkin ihan älyttömästi aikaa opiskeluun, minkä takia monilla munkaan koulukavereilla ei ollut aikaa lukukauden aikana tehdä meidän vaihtareiden kanssa mitään. Onneksi mulla oli kavereita koulun ulkopuoleltakin, sillä muuten ois voinu olla vähän tylsää.

Opetus on usein semmosta "hauki on kala" -meininkiä ja opettaja puhuu ja opiskelija kuuntelee. Toki tässäkin on ihania poikkeuksia, sillä esim. meidän jenkeissä asunut advertising-kurssin professori kannusti aina opiskelijoita osallistumaan ja esitti kysymyksiä. Korealaiset opiskelijat eivät välttämättä ole tottuneet tähän, joten yleensä meidän indonesialaiset vaihtarit oli ensimmäisinä vastaamassa : DParas kurssi oli ehottomasti toi advertising-kurssi, jonka huippu proffa siis vei meijät vaihtarit kurssin lopuksi vielä dinnerillekin. (Btw, ignoratkaa epätarkka kuva!) Tuolla kurssilla oikeesti ehkä oppikin jotain, sillä opettaja opetti sekä koreaksi että englanniksi. Mulle ryhmätöihin osallistuminen tuolla kurssilla tosin oli aika mahdotonta, sillä ryhmän kolme muuta jäsentä oli korealaisia, jotka ei puhunu lähes ollenkaan englantia... En siis oikein pystynyt tekemään omaa osuuttani, kun en koskaan tiennyt mitä muute olivat tekemässä, mutta silti mulla on noita tyyppejä tavallaan ikävä, vaikka välillä kommunikoitiinkin vain google translaten välityksellä :---D Yks jopa koitti opetella syömään salmiakkia ja puhumaan suomea XD


Tää tyty oli kans advertising-kurssilla, mutta valitettavasti tutustuttiin kunnolla vasta ihan vaihdon loppuvaiheessa :c

En tiiä kirjotinko tästä jo aimmin vaihdon aikana, mutta hemmetti että tuolla koulussa oli kylmä! Maaliskuussa sekä opiskelijat että opettajat hengas takit päällä luokassa ja eihän meillä oo tämmöseen totuttu. Osaa nykyään arvostaa lämpimiä sisätiloja ihan eri tavalla! Muistan kuinka yhen editorial design -tunnin jälkeen en tuntenu enää varpaitani..Evästä koulukavereiden kanssa.


Löysin muuten muutamia videoklippejä, joita olin kuvannu käsivaralla kampuksella. Laatu ei siis oo ihan maailman paras, mutta kokosin näistä kuitenkin tämmösen parin minuutin koosteen, joista näkee vähän minkälaisessa ympäristössä sitä tuli hengailtua. Luokista ei valitettavasti ole kuvaa, sillä en kehannu hirveesti mennä häiritsemään ketään kameran kanssa.


Toivottavasti en unohtanu mitään tärkeetä, mutta jos tuntuu että kiinnostaa tietää vielä jotain, niin ainahan saa toki kysyä!

3 comments:

 1. Tosi kiva oli lukea lisää vaihto-oppilas ajoista! :) Kiva justiin ku oot pääsy lehteen ja vielä ikuistanut sen tänne :P Tai meinaan kiva muisto koreasta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa kiva kuulla että tykkäsit lukea Mia Maria! :)

   Delete
 2. Apua! En oo vilkuillut tänne blogiin pitkään aikaan ja nyt sairaana ollessa tuli joku aivan kauhea tarve päästä lukemaan sun postauksia! Tää kirjoitus oli jotenki niin mielekästä ja kiinnostavaa :) tää oli aito teksti! Kerroit sen miltä susta tuntu ja miten koit asiat, siks tätä oli jotenki niin kiva lukea! Olis voinu lukea vielä lisääkin :D

  ReplyDelete