Wednesday, December 30, 2015

tips for exchange in South Korea

Ja nyt itteä niskasta kiinni HEP! Multa on pyydetty käytännön ohjeita Koreaan vaihtoon lähtemisestä ja aattelin nyt vihdoin lunastaa lupauksen. Sivupalkin Korea-tagin alta löytyy muutamia postauksia sekä vaihdon ajalta että sitä ennen, joten sieltäkin toki voi käydä kurkkimassa vanhempia fiiliksiä. Julkaisematonta kuvamateriaalia on vielä niin paljon, että voi olla että saatte aiheeseen liittyviä postauksia vielä monen vuoden ajan :')1. Ennen lähtöä täytyy siis hakea opiskelijaviisumia. Homma toimii niin, että Korean suurlähetystön sivuilta täytetään ja tulostetaan hakemukset ja sitten lähetetään passin, rahojen sekä hyväksymiskirjeiden kanssa suurlähetystöön. Mukana täytyy siis olla 48€ viisumia varten + palautuskuori passia varten. Passia ja rahoja postittaessa lähetys tulee vakuuttaa, joten siihen uppoaa vielä jonkin verran rahaa. Tarkat ohjeet löytyy englannin kielellä suurlähetystön sivuilta.

2. Rokotukset. Mää tarkistutin ennen lähtöä mun hepatiittirokotusten voimassaolon, mutta päädyin siihen, että en ota rokotusta Japanin aivokuumetta vastaan. Tuota käsittääkseni levittää jotku hyttyset ja vähän semmonen tutina oli asiasta että jos ei liiku jossain puskissa maaseudulla, on aika turvassa. Kannattaa myös terveyskekukseen aikaa varatessa painottaa, että on lähdössä Etelä-Koreaan, sillä mulle oli printattu Pohjois-Korean rokotussuositukset, kun menin selvittämään rokotustietojani..

3. Kieli. Ne paikalliset kirjotusmerkit tosiaan kannattaa opetella etukäteen ja näin pääseekin jo aika pitkälle, sillä esim. ruokalistoissa monet asiat on kirjoitettu hanguleilla, mutta saattavatkin olla ääneen luettuna suoraan englannista lainattuja sanoja (esim. chikin on aika selvä kana..). Seoulissa pärjää englannilla kyllä huomattavasti paremmin, kuin esim Busanissa, jossa tosin pärjäsi myös hyvin, kunhan kirjoitusmerkit oli hallussa. Kavereiden nimien oppimen ja lausuminen helpottuu myös, kun osaa lukea ne alkuperäisillä kirjoitusmerkeillä, sillä meidän aakkosille käännettynä nimet ei välttämättä oikein toimi.

4. Raha. Meikä sai perus opintotuen lisäksi 1200€ koululta vaihtoa varten ja näillä rahoilla kyllä pötki aika pitkälle. Riippuu tietenkin asumisen kustannuksista, mutta vaihtoa varten on kyllä hyvä olla rahaa säästössä, jotta voi oikeesti tehä kaikkea mitä haluaa, sillä kyseessä on kuitenkin yleensä once in a lifetime experience.

Meikä makseli juttuja aika paljon kortilla, joka toimi kyllä muistaakseni joka paikassa. Takuuvuokrien kanssa tehtiin niin, että nostettiin Suomessa hirviät määrät euroja ja käytiin Seoulissa sitten vaihtamassa ne Korean woneiksi. Käteistähän ei kannata suomalaisella kortilla nostaa, sillä siitä menee aika paljon välistä. Eli tarvittavat käteiset mennessä jo mukaan! Avasin myös korealaisen tilin, jotta pystyin maksamaan sikäläisessä nettipankissa meidän vuokrat. Siirrettiin sinne suomalaiselta tililtä rahaa iso summa kerralla, sillä siitäkin veloitetaan siirtomaksu. Korealaiselta tililtä toki sitten pystyi nostamaan käteistä veloituksetta.5. Asuminen. Mun koulussa mää olin ainoa vaihtari, joka ei asunut asuntolassa. Dongseo University suhtautui asiaan erittäin nihkeästi ja ilmoitti heti alkuunsa ettei aio auttaa minua asunnon etsimisessä. Onneksi meillä oli jo valmiiksi korelaisia kavereita, joista oli suuri apu. Ilman kontakteja tai korean kielen osaamista asunnon löytäminen ennen maahan saapumista on melko mahdotonta, ainakin Busanissa. Näin oli päätellyt myös DSU, sillä he olivat olleen varmoja, etten saa asuntoa ja siksi varanneet mullekin huoneen asuntolasta...

Seoulissa asiat ovat hieman eri tolalla ja monet vaihtarit nähtävästi hommaavatkin joko heti alkuunsa tai kesken lukukauden oman kämpän, sillä eihän nuo asuntolat mitään luksuslukaaleja ole. Joskus voi olla niin, että esim. kahvinkeittimet, jääkaapit yms. ovat kiellettyjä. Meikäläiselle jo tuo jääkaapin puuttuminen ois ollu jo aika paha, saati sitten kun joissain asuntoloissa on kotiintuloajat...

Meijän kämppä oli tosiaan yksi huone + parvi, ja maksettiin siitä n. 450€/kk + laskut. Takuuvuokrathan saattaa täällä olla n. 800-10 000€ ihan helposti, mutta meidän kaverit sai takuuvuokran neuvoteltua tuohon 800 euroon, koska asuttiin asunnossa vaina 4kk. Kaikki eivät siis edes vuokraa noin lyhyeksi ajaksi, vaan normaalisti vuokrasopimukset tehdään esim. kahdeksi vuodeksi.Tästä syystä vuokralaisia ei oikein voin potkia pellolle, mikä vaikutti siihen että kesti aika kauan päästä eroon meijän möykkäävästä naapurista..6. Ruoka ja juoma. Lihaa, lihaa, lihaa. En törmännyt kyllä yhteenkään kasvissyöjään koko maassa. Dinner tarkottaa yleensä sekä ruokaa että alkoholia. Erikseen ei voi lähteä juomaan, sillä aina on tilattava myös ruokaa, jos menee ravintolaan. Toki löytyy myös länkkäreille suunnattuja baareja, joissa ruokaa ei tarvi tilata, mutta aina mukana tulee vähintään popcorneja tai "styroksia", kuten me erästä paikallista ei-miltään maistuvaa naksua kutsuttiin.

Kalija on laimeeta ja halpaa. Soju on petollista ja halpaa. Tommonen kuvassa näkyvä pullo on n.17-19 prosenttista ja maksaa about euron. Sitä juuaan shotteina ruuan kanssa... Saatetaan sekoittaa myös kaljaan :''D Ite tein aluksi lähinnä niin, että join shotin ja huuhtelin sen jälkeen kaljalla - suosittelen kuitenkin juomaan vettä. Ensimmäisellä Korean reissullani sain aivotärähdyksen, kun tähän soju+kalja -settiin lisättiin vielä perinteinen makgeolli-niminen alkoholijuoma.
Usein ruoka on erittäin tulista, mutta erillä tavalla kuin Suomessa, sillä täällä meillähän kaikki tulinen on yleensä chiliä. Kotona mulle ei tosiaan hirveesti maistu tulinen ruoka, mutta Koreassa vastaan tuli ainoastaan yksi annos, jota en oikeasti voinut syödä liian tulisuuden takia.

Yleensä ruoka muuten jaetaan, mikä oli meikästä ihan parasta. Hinnatkaan ei todellakaan kirpassu, sillä 5-10€:llä per henkilö sai varmasti ruokaa ja juomaa niin paljon että maha tuli täyteen. Oltaskohan me kerran tai kahesti tehty kämpillä ruokaa, sillä kaupasta ostettuna ruokatarvikkeet tuli lähes yhtä kalliiksi kuin ravintoloissa. Kerrottakoon että mulla on hirvee ikävä korealaista ruokaa.


7. Korealaiset. Suosittelen opettelemaan vähän paikallista kunnioituskulttuuria, ennen kuin lähtee matkaan. Korealaiset ovat erittäin otettuja, jos länkkärit osaa kohteliaisuustapoja ja edes muutaman sanan koreaa.

Korealaiset opiskelijat on yleensä aika kiireisiä, joten kannattaa koittaa etsiä kavereita myös koulun ulkopuolelta. Koreassa on paljon baareja, joissa järjestetään kansainvälisiä iltoja, missä on helppo tutustua korealaisiin. Muuten korealaiset ovat usein sellaisia, että jos ei tunneta jotain kautta niin ei sitten puhuta toisille. Jos mennään ulos, mukaan ei kutsuta toisesta kaveripiiristä olevaa porukkaa. Voin kertoa että meidän kämpillä olleet bileet oli vähintäänkin vaivaannuttavia osalle korealaisista.

Korealaisen personal space on aika pieni suhteessa suomalaisiin, eli kun oot ensimmäistä kertaa näin naispuoleisena henkilönä alkoholin vaikutuksen alaisena toisten samaa suokupuolta olevien kanssa, ei oo mikään ihme, jos pitää kulkea käsikädessä. Nuoremmat tytöt saattaa ilman sitä alkoholiakin kävellä näin kadulla.  Miehet taas voivat hyvinkin halailla toisiaan ilman sen kummempaa syytä. Tosin jos miehen ja naisen kädet hipaisevat toisiaan, niin kikatus on yleensä samaa luokkaa, kuin meillä joskus ala-asteella.

Ei kannata muuten yllättyä, kun korealaiset törmäilevät sinuun tai toisiinsa, eivätkä pyydä anteeksi. Maassa on sen verran sakkia, että ei yksinkertaisesti ole aikaa pyytää kaikilta anteeksi kun koko ajan törmäillään ja se on ihan normaalia. Tätä tapahtuu paljon metrotunneleissa, joista puheen ollen ei kannata ikinä istua vanhuksille varatuille paikoille. Suomessa invapaikalle istuminen on ok, jos kukaan ei tarvi paikkaa, mutta Koreassa jos istut ko. paikalle, joku mummo tulee ihan varmasti huutamaan pää punaisena. Kannattaa muutenkin varoa niitä mummoja, jotku on tosi äkäsiä :''DOlin kirjoittamassa myös koulusta, mutta tekstiä riitti sen verran, että taidan tehdä siitä ihan oman postauksensa. Julkaistaanpa se sitten vaikka ens viikolla!

Kysymyksiä saa aina esittää! :3

6 comments:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus! :)

  ReplyDelete
 2. Tää oli kyllä erittäin, erittäin mielenkiintoinen postaus! :D LISÄÄÄÄ!

  ReplyDelete
  Replies
  1. He kiva kuulla et oli mielenkiintonen, aattelin ite jotenki et tää ei varmaan kovin montaa kiinnosta :D

   Delete
 3. Jeeee,superkiitokset!!! Tää oli älyttömän kiinnostava ja hyödyllinen postaus. Janoan lisää! En malta odottaa mun vaihtoa.
  T. Se yks joka tällaista pyys aiemmin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, kiitos! Oikeesti ihana ku omien kokemusten jakamisesta voi olla iloa ja hyötyä muillekin :) Kirjottelen ehottomasti vielä sen koulu-osionkin! Onko sulla vielä pitkäkin aika vaihtoon? <:

   Delete